Råstyrkan i omställningen

Igår kväll hölls vårt andra program inom ramen för Föreningsfestivalveckan, nämligen föreläsningen med David Jonstad. Jag satt med en av arvtagarna till de ekonomiska, ekologiska och sociala beslut vi nu fattar i famnen så några anteckningar kunde jag inte ta. Jag får hänvisa er till hans bok Jordad för en omfattande genomgång av tankebanorna.

Men, sådär i korthet kan jag lyfta fram en analogi han gjorde som åskådliggör hans främsta kritik av hur vi har ordnat samhället idag. Likt en kroppsbyggare som bygger upp sin kropp med anabola steroider dopar vi vårt samhälle med ekonomi. Och, precis som kroppsbyggaren konstaterar an efter att det blir svårare och svårare att få musklerna att svälla, det finns en gräns trots allt, så märker vår rika del av världen det samma, tillväxten är inte evig. Då man står inför den insikten har man ett val. Professorn i hållbar utveckling Tim Jackson har kokat ner alternativen till två, kör på tills du blir blå eller kollaps.

Jonstad menar att vi befinner oss i begynnelsen av en kollaps för närvarande. Därför gör vi klokt i att ta kontrollen över basbehov som energi, mat, vatten. Centraliseringen får ge vika för decentralisering, megatrenden urbanisering mattas av till förmån för det rurala och det sociala blir viktigt. Det blev en livlig diskussion efteråt kring hur den här “alternativa” vägen till den nu så dominerande livsstilen bäst kunde stimuleras. Ifjol bjöd ju Slow Food Ostrobothnia in till en bred diskussion om hur det kan göras på ett mycket praktiskt sätt, då danske bonderøven Frank besökte oss i dagarna två. Våra videon med honom hittar du här på bloggen också.

img_1432

Jonstad berättar om hur kungarna vredgades över de “lata” bönderna som för flera hundra år sedan hade avsevärt mer fri tid än idag, och tog varje tillfälle i akt att ordna fester och inta dryckjom. Forna tider behöver inte romantiseras och idealiseras – det var nog hårda tider då också – men den sociala samvaron och att arbeta tillsammans är något vi kan lära oss återuppta, menar Jonstad. För dej som har tillgång till Vasabladet plus finns en intervju med Jonstad här.

Ikväll fortsätter Omställningsveckan med Inre Omställning i Märkenkall, Veikars, klockan 18. Vi ses där!

Advertisements

About Susanne

En matglad epikuré som ser det goda och vackra i det enkla och lilla.
This entry was posted in Slow food. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s