Sältan i rökt fisk

img_0169

Det finns flera sätt att salta en rökt fisk på. En del torrsaltar innan rökningen medan andra  kokar en saltlag som fisken baddar i efter rökningen. Underbara Clara slår ett slag för den senare varianten i sin blogg. Hur som, i den nyutkomna boken Mickes fisk intervjuas ålänningen Anders Westerberg. Han förädlar fiskrens till delikatesser. Hör här, skinn och fenor och ben blir knapriga snacks!

“Vi bryter laxskinnet i mindre bitar och äter det med en ostcrème till. Smaken av rök och fisk är tydlig. Fulfiskar och rens har förvandlats till knapriga, smakrika snacks. Med tanke på att maten en dag kommer att ta slut tycker jag det här är ett ypperligt sätt att minska matsvinnet”, skriver Linda Forth, som står för texterna i boken.

På det traditionella matkalaset i Bertby söndagen den 9.10 finns också fiskbuffé på menyn, det har ni väl spanat in? Och det ordnas matkalas även i Sundom, Jakobstad och Karperö nästa vecka också, hela veckans program finns här!

Allt detta digra program är en del av Föreningsfestivalen som ordnas runtom i Svenskfinland. Mycket kul ordnas så spana in hela programmet här.

foreningsfestivalen

Advertisements

About Susanne

En matglad epikuré som ser det goda och vackra i det enkla och lilla.
This entry was posted in Slow food. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s