Johanna Granlunds fotografiutställning 4.10

img_1365

Då jag var liten hörde jag att en bekant pojke trodde att köttet kom från affären. Han kände inte till att det var en del av ett djur som låg på hans tallrik. Kotletten var nu bara något som fanns i en plastlåda i butiken. Det var alldeles ofattbart för mej, som växt upp på en gård med djur. Denne pojkes världsbild var fullständigt exotisk för mej. Denna frånkoppling mellan näring och ursprung har brett ut sej på sistone och även om pojken jag kände har lärt sig varifrån baconet kommer så är det många fler som inte gjort det. Så här skriver Malaxbon Johanna Granlund i sin nyutkomna bok Av jord:

Av jord är du kommen. Jord skall du åter varda. Det här är något som människor har förstått i alla tider, men också något som håller på att bli allt mer främmande för oss. […]

Bakom vår mat står människor – bönder – och de är riktiga vardagshjältar. Mitt resonemang är kanske naivt, men är det inte i grund och botten bönderna vi har att tacka, inte bara för maten, utan också för att vi överhuvudtaget kan leva som vi gör? Om vi var tvungna att producera vår mat själva, när skulle vi då hinna tjäna alla pengar vi behöver för att kunna betala alla skatter och konsumera alla varor som ska hålla välfärdshjulet rullande? Oavsett hur man tänker om jordbrukspolitik, livsmedelsimport och EU-stöd ändras inte det faktum att bonden är alldeles oumbärlig. Det mesta kan vi skala bort, det mesta går att leva utan. Men maten kan vi inte klara oss utan, den är det mest basala, det grundläggande.

Johanna ställer viktiga frågor i sin bok som porträtterar bönder på sju österbottniska gårdar. Vem är det som ska producera maten? Ska vi göra det själva? Hur ska vi då få in pengar till internetuppkopplingen, barnens kläder och försäkringen på bilen? Finns det fler alternativ alls än att arbeta heltid och köpa all mat eller att odla allt själv och inte ha pengar kvar till någon guldkant alls? Passa på och ta tillfället i akt och delta i omställningsveckan vi ordnar nästa vecka, Transition Week Ostrobothnia, under Föreningsfestivalsveckan.

Innan föreläsningarna med Jonstad och Hopkins på tisdagen på Ritz finns det möjlighet att mellan kl. 17-18 bekanta sig med författaren Johanna Granlund som skrivit boken “Av jord – en bok om människorna bakom vår mat” och en utställning av fotografier från boken. Hon har besökt sju gårdar i svenska Österbotten och träffa dem som producerar vår mat. Vi samtalar fritt om boken och dess ämne i Ritz café.

foreningsfestivalen

Advertisements

About Susanne

En matglad epikuré som ser det goda och vackra i det enkla och lilla.
This entry was posted in Slow food. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s