En fullspäckad vecka!

Första veckan i oktober hörni, ja då smäller det! Då ordnar Slow Food Ostrobothnia Transition Week, en omställningsvecka, tillsammans med ett flertal föreningar i Österbotten. Det blir ett verkligt brett program med fokus på människan och hennes inre, hennes plats i lokalsamhället och hur den miljön ska formas och levas. Och riktigt god mat ännu därtill.

Och vadå för omställning tänker du nu. Framställning har man ju hört talas om och utställning, men omställning? Ja, det är inte precis som att ställa tillbaka klockan. Vi tror ju inte det var bättre förr, eller nåja. Somligt var, men inte allt. Snarare handlar det om att ta tillbaka makten över riktningen dit vi ställer fram klockan. Omställning handlar om hållbarhet, lokal samvaro och gemenskap. Det stora målet som hägrar i horisonten är ett hållbart samhälle som är socialt, ekonomiskt och ekologiskt värdigt. Det är ett modigt arbete med rötter i Storbritannien att försöka mota olika tråkiga fakta i grind, såsom Overshoot day, dagen då planetens resurser för året har förbrukats, som redan har inträffat för i år. Eller det att allt fler upplever resignation inför sina egna möjligheter att agera i sin egen miljö, meningslöshet och rotlöshet. Och att materiella prylar framtagna medelst fossila energikällor har sådant företräde framom umgänge och kollektivt samarbete.

Omställningsrörelsen sätter fokus bland annat på livskvalitet, global omfördelning av resurser och lokal samvaro. Därför ordnar vi runtom i Österbotten pop up-restauranger i vilka det serveras mat som endera är tillredd på lokala råvaror eller mat som har en stark förankring i någon tradition. Utöver pop up-restaurangerna kan du lära dej mer om de omställningprojekt som redan finns runtom i världen med svenske David Jonstad, författare av boken ”Jordad” eller via dokumentären ’Demain’.

Varmt välkommen på omställningsresan!

FREDAG 30.9

Solutions for a broken world – Nya perspektiv på lärande och hållbarhet.

Tidpunkt: 30.9 kl 9-16.
Plats: Rosenlund, Jakobstad.

Vi smygstartar omställningsveckan med en heldag tillsammans med Daniel Hansson i Jakobstad. Daniel är filmaren, föreläsaren och forskaren som för tillfället jobbar med hållbarhetstänk bland gymnasieungdomar i Strängnäs i Sverige. Dessutom sysslar han med konstbaserade projekt inom Terra Religata, som du kan klicka in på här. I sitt arbete utgår han bland annat från erfarenheterna han fått när han levt med Lakotaindianer i Idaho, USA. Deras visdom och helhetstänkande kan vi låta oss inspireras av för att hantera de komplexa hållbarhetsfrågorna på ett verkningsfullt sätt. Daniel kommer under workshopen i Jakobstad att ge oss redskap för att utveckla vårt tänkande och våra handlingar i en mera hållbar riktning och dagen riktar sig till alla som är intresserade av förändringsprocesser i allmänhet och hållbarhetsfrågor i synnerhet. Pris 115 euro, i priset ingår tilltugg under dagen. Organisatör: Jordnära, anmälningar och frågor info@jordnära.fi

TISDAG 4.10

Mark istället för marknad – en eko-hipsters resa från storstan till landet

Tidpunkt: 4.10 kl 18.00-20:15
Plats: Ritz, Kyrkosesplanaden 22, Vasa
David Jonstad har snabbt blivit en frontfigur för omställningsrörelsen i Sverige. Han är författaren och journalisten som bytte Stockholms hipsterliv mot jakt och småbruk på egen gård i Dalarna. I sin nya bok “Jordad” beskriver han sin egen flytt liksom miljökatastrofens bakgrundshistoria ur ett svenskt perspektiv. Han frågar sig hur vi ska få mat på bordet när kriserna fördjupas och det globala maskineriet börjar falla isär anefter oljan sinar och tillväxten saktar ner. Han ser en framtid där marken, snarare än marknaden, är vad som tryggar vår försörjning. Föreläsningen är en inspirerande personlig berättelse om vägen från ett stressat lönearbete i storstan till en friare tillvaro på landet. Efter Jonstads föredrag håller omställningsrörelsens grundare Rob Hopkins från England en kort föreläsning på engelska via Skype om uppkomsten av ’Transition Town Network’. Efter föreläsningarna arrangeras gruppdiskussioner om teman i anslutning till föreläsningarnas innehåll. Föreläsningen ordnas i samarbete med Vasa Arbis och Skafferiet @ Ritz. Anmälningar kan göras via Vasa Arbis Internet-sidor eller köp din biljett vid dörren.

ONSDAG 5.10

Intern omställning ute i naturen
Tidpunkt: 5.10 kl 18:00
Plats: Märkenkall (Älvkyrkan vid regn), träff vid Veikars skola kl 18: 00, Veikarsvägen 903, Korsholm
För att omställningen mot något nytt ska kunna ta form behövs inte bara de yttre faktorerna som hållbara handlingar och medvetenhet om världens tillstånd idag. För att lära oss om vad vi behöver tänka på då vi ställer om måste vi också förändra vår syn på oss själva som en del av en större helhet, en del av naturen och kosmos. Kom med på en resa in i din interna omställning i gammelskogarna invid Märkenkall. Det blir en kväll i stillsam och vacker miljö, där det finns utrymme för att utforska dina egna interna tankar och känna av naturens helande kraft. Kaj Löfvik tar dig med på en resa in i det inre ute i naturen. Evenmanget är avgiftsfritt.

TORSDAG 6.10

Filmkväll med dokumentären ‘Demain-Tomorrow’

Tid: 6.10 18:00
Plats: Ritz, Kyrkosesplanaden 22, Vasa

Imorgon är redan här – så lyder titeln på Transition Weeks utvalda dokumentär. Istället för att fokusera på problemen handlar den här vackra och inspirerande filmen om de lösningar som redan finns och vad som redan görs för att uppnå en hållbarare värld. Filmen visades för första gången i Paris under FN:s klimattoppmöten COP21 i november 2015 och har sedan dess setts av över en miljon människor i världens alla hörn. Filmen är textad till finska. Efteråt finns det möjlighet till reflektion och diskussion i Ritz aula. Gratis inträde.

FREDAG 7.10

Fredagsmys i Sundom

Plats: Sundom UF, Sundomvägen 73, Vasa
Tidpunkt: 7.10, kl 17:00

Släpp alla dina måsten för en kväll och kom och njuta av fredagsmys tillsammans i Sundom UFs lokaler! Föreningen Korsholms 4H och Marthakretsen Tranorna står värd för kväll med fredagsmys på lokala råvaror. Kom som du är, vi kockar tillsammans kvällens mysmat och lär känna varandra och föreningarnas verksamhet på samma gång. Evenemanget är till för alla ådrar, viktigast är att vi har det skoj! Anmälning på sidan http://korsholm.fs4h.fi senast den 3.10.2016.
Pris: 8 e /vuxen, 5 e/barn, barn under 3 år gratis.

LÖRDAG 8.10
EKOmarthornas REKOlunch
Tidpunkt: 8.10
Plats: Aspengrens Trädgård, Trädgårdsgatan 6, Jakobstad.

Jakobstadsnejdens EKOmarthor bjuder in till klimatsmart REKOlunch i Orangeriet i oasen Aspegrens trädgård i Jakobstad. Vi serverar olika soppor och bröd, samt kaffe och dopp, gjorda på lokalproducerade råvaror i säsong. Råvarorna består både av skörd från våra egna odlingar och sådant som inhandlas på torsdagens REKOring – alltså mat med liten klimatpåverkan. Genom lunchen vill vi skapa människomöten och inspirera till prat om mat och klimat i positiv anda. Den som vill kan också ta del av marthatips kring mat som är smart för både människa och miljö. Pris: själkostnadspris. Välkommen!

SÖNDAG 9.10

Höstbrunch i Karperö

Tidpunkt: 9.10, Kl 11-14
Plats: UF-lokalen Strandlid, Karperö
En läcker höstbrunch med säsongens och traktens läckerheter ordnas av Karperö Marthaförening r.f. Bordsreservering bör göras per mail till nessi.berg@netikka.fi eller per telefon 0505430618 senast den 4.10. Vid bordreserveringen ber vi också meddela antalet vuxna och barn samt specialdieter. Pris: 12 e /vuxen, 7-12 år 8 e och 3-6 år 6 e, barn under 3 år gratis.
Karperö Marthaförening önskar alla från när och fjärran välkomna!

Traditionellt Matkalas i Bertby
Tidpunkt: 9.10, kl 11-15
Plats: Bertby UF, Bertby-Lålaxvägen 771
Arr. Bertby Ungdoms- och hembygdsförening r.f.

Menyn är baserad på lokala råvaror, vissa även ekologiska. Maten tillreds från grunden i köket på föreningslokalen.
Meny:
Fiskbuffé
Pulled beef (ekologiskt Highlandkött) med rotsaker
Vitlökspotatisgratäng
Sallad, hembakat bröd, drycker
Äppelpaj med vaniljsås
Kaffe/saft

Pris: Vuxna 17,50€, barn 7-12 år 10€ och barn under 7 år gratis

Förutom maten finns även utställningar och lotteri

Varmt Välkomna!

Allt detta digra program är en del av Föreningsfestivalen som ordnas runtom i Svenskfinland. Mycket kul ordnas så spana in hela programmet här.

foreningsfestivalen

Advertisements

About Susanne

En matglad epikuré som ser det goda och vackra i det enkla och lilla.
This entry was posted in Slow food. Bookmark the permalink.

One Response to En fullspäckad vecka!

  1. Pingback: Sältan i rökt fisk | Slow Food Ostrobothnia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s