Radiointervju med David Jonstad

Det är mycket omställning och socialt ingenjörsskap på radion nu. Filosofen och sociologen Alexander Bard (för en del mest känd som en omistlig del av Army of Lovers och jurymedlem i Idol) pratade om individens död till förmån för en deltagande kultur i sitt sommarprat i P1 i början av augusti. Det är då vi arbetar tillsammans som det sker stora saker! Inte då vi förstrött instagrammar ännu en mer eller mindre iscensatt frukost. Dialog framom monolog alltså.

Programmet Verkligheten i P3 intervjuar före detta hipstern, journalisten David Jonstad om sin nya bok Jordad – Enklare liv i kollapsens skugga. Stadsbon David Jonstad tror att en kollaps av det samhällsbygge vi lever i idag är oundviklig. Eventuellt är den redan här, vi marineras i den som bäst utan att veta om det. Men istället för att paralyseras av klimatångest så förändrar han sin livshistoria. Han är övertygad om att det är utanför staden, med fötterna stadigt i jorden, som framtiden för mänskligheten finns så han och familjen köpte gård i Dalarna för att komma igång med ett självhushållande liv. Trygghet och autonomi, att kunna värma sitt hus med egen ved och småskalig odling och gemenskap är vinsterna med att flytta ut på landet, bedömer han. Där marken finns, finns försörjningsmöjligheterna i framtiden tror Jonstad. Inte i en urban miljö, där man idag tjänar pengar och konsumerar.

Vi på Slow Food Ostrobothnia ordnar en supervecka i början av oktober i samband med Föreningsfestivalen. Transition Week kallar vi den, och fokuserar på att ställa om mot ett hållbart samhälle. Vi lämnar larmrapporterna därhän och presenterar istället på vad vi kan göra på individuellt plan, på kollektiv och politisk nivå. Tisdagen 4.10 pratar nämnda Jonstad på Ritz så missa inte den föreläsningen! Fram till dess kan du läsa hans nya bok Jordad eller lyssna på programmet om hans steg mot ett hållbart liv här.

Föreläsningen med Jonstad är en del av Slow Food Ostrobothnias program inom ramen för Föreningsfestivalen som ordnas runtom i Svenskfinland.

foreningsfestivalen

 

Advertisements

About Susanne

En matglad epikuré som ser det goda och vackra i det enkla och lilla.
This entry was posted in Slow food. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s