Soppa, gröt eller bröd med smör på?

Nu är julmarknaden i Oravais och Terra Madre-dagen över, så mycket folk det var! Trots hundvädret. Tack alla ni som kom.

Och så roligt det var att höra hur blodbrödet har tillretts runtom i Österbotten! Många var överraskade då vi bjöd på soppa. Det är tydligen inte så brukligt att äta brödet så. Men vi som bjöd på maten är båda från Malax, så då blev det så. Vi tillreder det med päärona (potatis), flesche (fläsk) och bröd gjort på torkat fårblod. Vi fick oss berättat att en del minns att deras mödrar kokat blodbrödet i vatten eller mjölk och serverat med lingonsylt eller rejält med smör. Någon hade ätit fil till. På Bergö lägger man bondost i blodbrödssoppan medans man i Malax bara lägger bondost i soppa kokt på sössobryö. Brödet går ju att koka gröt på också.

Glädjande många vågade smaka, även om en del ryggade tillbaka och sa att barndomsminnena var för starka. Under kriget åt man bara blodbröd och välling och gröt, vilket bar en herreman mot medan minnena av att stå och röra om i blodet som tappades var för starka för en kvinna. Många var skeptiska då vi serverade men nästan alla sa att det var mycket godare än de kunnat minnas! Visst är det gott med blodbrödssoppa! Håll utkik efter receptet i Maria Österåkers bok om självhushållning som kommer nästa år.

Anita Storm

Anita Storm serverar blodbrödssoppa.

Advertisements

About Susanne

En matglad epikuré som ser det goda och vackra i det enkla och lilla.
This entry was posted in Evenemang and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Soppa, gröt eller bröd med smör på?

  1. miaef says:

    Härligt, vi borde samla in sådana här matminnen från de äldre generationerna, inte bara hur man tilreder men också vad de förknippar maträtten med. Finns många skatter att hämta där!

  2. Susanne says:

    Jo, gamla recept är ju väldokumenterade i receptböcker men inte miljön i vilken rätterna avnjöts.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s