Vi säljer blodbröd och gärsrom 10.12 i Oravais

Det är något år sedan jag senast kokade soppa med blodbröd. Det är en rätt jag förknippar med min barndom, då min mamma ofta kokade blodbröd, i en riktigt stor kastrull så att vi hade mat i flera dagar. Till min brors stora förtret. Om du också känner att det är en tid sedan du ätit blodbrödssoppa så kom till Oravais 10.12 där Slow Food firar Terra Madre-dagen genom att bjuda på smakprover på soppan och sälja mat som riskerar falla i glömska. Vi säljer hembakt blodbröd (med nöt och/eller lammblod) för sex euro brödet samt gärsrom.  Tydligen har rommen passerat glömskans gräns redan då stavningsprogrammet som jag skriver i vill ändra ordet till gräsrot…

Du hittar oss vid Furirbostället i Oravais, då vi tillsammans med Oravais Historiska Förening bjuder in till julmarknad där du kan avnjuta smaker från förr. Kom gärna och berätta vilken mat du minns från din barndom men som knappt tillreds längre! Varje by har sin tradition, någon minns kamsor med drömsk blick, andra minns pannstek och sodabullar.

Terra Madre-dagen firas runt om i världen för att uppmärksamma lokal mat som riskerar falla i glömska. Genom att arrangera det här tillfället vill Slow Food Ostrobothnia värna om de österbottniska kulinariska traditionerna av ren, rättvis och god mat. Snart upptas blodbröd och gärsrom (inte gräsrot) i Slow Food Internationals kunskapsbank Smakernas Ark som representanter för österbottnisk mat som för en tynande tillvaro.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Advertisements

About Susanne

En matglad epikuré som ser det goda och vackra i det enkla och lilla.
This entry was posted in Evenemang and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s