Ketchup av rönnbär

Den här tiden på året är det bråttom, bråttom. Julen står sig slätt i jämförelse. Det ska ju skördas, förvällas, torkas och saltas! Läggas in, syras och saftas. Jag brukar personligen försöka pricka in semestern till augusti av denna orsak. Dessvärre är skörden sen hos oss i år så det knogas in på småtimmarna nu istället.

Och det är en sån smakrik tid också, då folk byter recept bland annat på de älskade äpplena. Bästa moset mot bästa kakan. Och inte bara recept, påsar med äpplen byter ägare också. Precis som det ska vara.

Här tänkte jag delge ett recept på något lite annorlunda. Rönnbär är det ju många som tar till vara och gör gelé av eller en snaps till julbordet. Färre vet att det går att göra ketchup av rönnbär. Plocka 2 dl fina rönnbär och blanchera dem, det vill säga förväll dem i kokande vatten i en minut. Häll av och kyl med kallt vatten. Ta 2 gula lökar och 1 vitlök och hacka grovt och fräs en stund så att de svettas men inte bryns. Häll 1,5 dl socker med och 5 msk rapsolja och blanda om så att sockret någorlunda smälter. Sen på med 1 dl äppelcidervinäger, i med en kanelstång och rönnbären samt en tumnagel stor färsk ingefärabit, riven. Nu får det här puttra länge, en halvtimma cirka, och sen kör du med stavmixern för att få ketchupen slät. Sen låter du det koka tills det fått en ketchupaktig konsistens. Smaka av med salt och peppar enligt tycke och smak. Förvara din ketchup i kylskåpet, där den står sig i cirka en månad.

Ketchup

Advertisements

About Susanne

En matglad epikuré som ser det goda och vackra i det enkla och lilla.
This entry was posted in Recept, Smått och gott. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s