Gör din egen maskrossaft

Nu är maskrosblommans tid! Förutom att man kan äta blomman som sådan eller steka upp knopparna så går det också utmärkt att göra egen saft på maskrosens blommor. Det här receptet hittade jag på Vegan i fokus. Man kan ana lite av maskrosens beskhet, men den är inte för dominerande. Saften blev ganska starkt så det går bra att blanda ut den med lite vatten när man serverar den iskall en varm sommardag. Tänk också på att inte överkonsumera, eftersom maskrosen är urindrivande och kan ha effekt på gallan och njurarna.

 

MASKROSSAFT

Ingredienser

1 liter maskrosblommor (endast kronblad, ca. 2 liter orensade)

1½ liter vatten

1 skivad citroner

2-3 dl socker

 

Gör så här:

Rensa blommorna och skölj dem noga. Plocka bort det gröna på blomman. Saften kan bli besk om mycket av det gröna kommer med i saften. Koka upp blommorna, vatten, citroner och socker. Låt stå i ca 6 timmar, sila bort allt genom kaffefilter. Jag hade min saftsats att stå i nästan ett dygn innan jag silade genom en vanlig finmaskad sil och det blev hur bra som helst.

Image

Advertisements
This entry was posted in Slow food and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s