Slow food bär mot hållbar matproduktion

Man hör det man vill höra sägs det ju, men det känns verkligen som om Slow Food figurerar i det vardagliga samtalet allt mer nu. Intresset för ren och god mat, närodlad och i säsong och gärna till och med egen mat ökar stadigt. Nu senast lyftes Slow Food perspektivet upp i en intressant artikel om matforskaren Riikka Saarimaa, baserad vid framtidsforskningscentret vid Åbo Universitet, och ekobonden Laura Suvanto i Marthaförbundets senaste medlemstidning. Som framtidsforskare har Saarimaa gett sig i kast med att utveckla fyra scenarier för hur vi producerar, konsumerar och förvarar mat i framtiden i Finland och kvartetten tänkbara scenarion är: knapphet, status quo som idag med ett gigantiskt urval dvs business as usual, eko och hållbarhet samt teknologi och genmanipulerade grödor. Här finns en rapport för den som vill fördjupa sig. Saarimaa slår ett slag för ekohandlingar och hållbar utveckling och vill se en decentraliserad, småskalig och lokal matproduktion; ett grönare kök helt enkelt där grannar eller vänner går ihop och har andelslagsåkrar, har djur ihop och använder gemensamma förvaringsutrymmen. Forskaren Saarimaa omnämner i artikeln i Marthatidningen Slow rörelsen som ett steg i rätt riktning. Och vi instämmer helhjärtat givetvis!

Image

Tre dygn gammal frigående gårdskyckling.                                                                                                         

Advertisements

About Susanne

En matglad epikuré som ser det goda och vackra i det enkla och lilla.
This entry was posted in Now listen!, Slow food. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s