Recept på begäran

Oj så många förfrågningar vi fick om recepten till maten vi serverade, kul tycker vi! Vi berättade om gravad id, om kråkbärssaften, om ingredienserna i fröknäcket, om björksaven och sprängtickan. Björksaven är ju lätt, men dessvärre är säsongen väl över för den nu då björklöven slagit ut. Men vi lovade bjussa på två av våra recept, nämligen fröknäcket och kråkbärssaften. Varsågoda, bon appétit!

 

Image

Fröknäcke. Foto: Anita Storm.

Fröknäcke (recept: Susanne Hägglund)

2 dl majsmjöl (eller finmalet bovetemjöl)

1 dl pumpakärnor

0,5 dl solroskärnor

0,5 dl oskalade sesamfrön

2 dl kokande vatten

1 tsk salt

1 msk mortlade fänkålsfrön

0,5 dl olivolja

Vallmofrön att toppa med

Värm varmluftsugnen till 150 grader. Blanda majsmjölet med pumpakärnorna, solroskärnorna och sesamfröna. Lägg till saltet och de mortlade fänkålsfröna. Blanda i olivoljan och rör om väl. Sist häller du i det kokande vattnet. Rör om väl tills det blir en gröt. Ta fram en ugnsplåt och två bakplåtspapper. Klä plåten med ett papper och lägg över degen i dem. Platta ut degen med händerna med det andra bakplåtspappret ovanpå degen så att den blir riktigt tunn och lövfin. Ta bort det övre pappret och strö på vallmofrön, tryck ner dem lite lätt i degen så smular de inte. Grädda i ugnen i 45–50 minuter eller tills brödet får färg och är helt torrt och hårt. Låt svalna på galler.

Image

Kråkbär. Foto: Susanne Hägglund.

Råsaft av kråkbär (recept: Anita Storm)

3 l kråkbär
2-3 citroner
3 l varmvatten
Mosa kråkbären med en potatisstöt, tvätta citronerna, skiva dem i tunna skivor, blanda dem i en hink, häll varmt vatten över. Låt svalan och ställ sedan in med lock eller plastfolie över. Låt stå i kylskåp 3-5 dagar. Häll genom silduk. Kan kokas  upp och socker tillsättas, men det går även att dricka utan socker.
Advertisements

About Susanne

En matglad epikuré som ser det goda och vackra i det enkla och lilla.
This entry was posted in Recept, Slow food, Smått och gott. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s