Vägkost från föreläsningen med Ann Fernholm

Vilken härlig tillställning med 300 glada och engagerade matvänner vi hade igår på Ritz! Och givande diskussioner i våra två workshoppar om sockerfri mat i hemmet respektive i den offentliga maten – skolor, dagis och vårdinrättningar – likaledes. Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm var den som fick igång debatten och som gav oss mycket matnyttig information. Vi fick verkligen food for thought, dvs näring till tankeverksamhet. I sitt föredrag berättade Ann hur vi matats med en felaktig bild av hur människan blir överviktig, allt pga ett strategiskt beslut att byta metodologi inom forskarvärlden. Fram tills 1990 levde de flesta i tron att äter man fett är det en kaloririk mat, varpå man går upp i vikt. Smör exempelvis gör oss tjocka varpå kolesterolvärdet går upp och blodkärlen slammas igen av fettkolesterol. På 1990-talet började forskarna överge den här synen men av någon anledning är det en bild som hängt kvar i övriga samhället.

Men, det är inte fettet vi ska se upp med, hävdar Ann. 20-40 % av alla som lider av metabolt syndrom är inte överviktiga. Och en stor studie i sammanhanget (med 322 personer i totalt över två år) slog fast att gruppen som åt lågkolhydratkost utan kalorirestriktioner, de åt alltså fetter, gick ner i vikt. Det här förklarar Ann med att en lågkolhydratkost med lite socker och med fett låter kroppen jobba med sitt eget hormonsystem så att mättnadshormonerna kan fungera optimalt. Överviktiga personer har slutat reagera på hormonet leptin då nivåerna av insulin i kroppen tillåtits bli så höga. Och det sker med en kost som innehåller mycket socker.

“Vi har aldrig tänkt på socker som skadligt för kroppen” säger Ann och förklarar på ett förenklat sätt hur vitt socker är en dålig källa för näring och energi för våra kroppar. Vitt socker består av glukos och fruktos. Tillsammans bildar de sackaros, vilket inte är någon optimal näringskälla för kroppar i rörelse och energi. Fruktosen riskerar att inte förbrännas i kroppen i vårt samhälle i väst där vi sitter stilla stora delar av dagen och motionerar lite. Musklerna jobbar inte bort den alltså. Därför föreligger det en risk att det uppstår ett överskott av fett (triglycerider) i levern varpå insulinet ökar i kroppen, liksom blodsockervärdet, och hormonet leptin minskar. Då blir vi överviktiga och vi känner oss inte mätta.

Ann betonar att det är högst individuellt hur man reagerar på socker men att det är ändå klokast att skära ner på den totala mängden socker vi får i oss. Höga blodsockerhalter och mycket insulin har visat sig korrelera med en del sjukdomar såsom fibromyalgi, cancer, depression och högt blodtryck bland annat. Nya rön indikerar också att alzheimer inte handlar om plack som faller ut i hjärnan utan snarare om en typ 3 diabetes, då 8 av 10 demenspatienter har problem med blodsockret.

Det här kan ju allt låta lite nedslående men det finns råd att ge. Ann betonar vikten av motion då muskler som jobbar sväljer blodsockret bättre. Lågkolhydratkost är bra, liksom periodisk fasta (gärna de två kombinerat) samt mindre stress. Kroppens stresshormon kortisolet drar igång blodsockerproduktionen i levern då vi lever i en stressad vardag. Och att skära ner sockerkonsumtionen, nolltolerans om så krävs. Då tål kroppen små mängder socker bättre och gör inte lika stor skada.

Grundande medlemmar av Slow Food Ostrobothnia samt Ann Fernholm

Grundande medlemmar av Slow Food Ostrobothnia samt Ann Fernholm

Advertisements

About Susanne

En matglad epikuré som ser det goda och vackra i det enkla och lilla.
This entry was posted in Slow food. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s