Varför Slow Food i Österbotten?

Det händer mycket på matfronten just nu. Många har börjat ifrågasätta den nuvarande industriella modellen för hur vi förväntas konsumera mat. Ökad medvetenhet om hur storskaliga lösningar påverkar vår egen hälsa och välmåendet hos dem som producerar vår mat har fått mågna konsumenter att söka nya alternativ. Matrörelsen fungerar på många olika plan: krav på äkta mat fri från fusk i matbutiken, rättvist producerade bananer och kaffe, kvalitetsmat i skolor och i daghem, mat fri från genmanipulerade ingredienser, hälsoförebyggande mat istället för hälsofarlig mat. Rösterna är många och på ett allmänt plan kan man säga att lösningen tycks ligga i mindre “fast” och mera “slow”.

Vad är Slow Food?

Slow Food är ett internationellt nätverk av lokala “Convivia”. Nätverket grundades i Italien i slutet av 1980-talet när snabbmatskedjorna var på frammarsch. Sedan dess har nätverket spridit sig runt jorden. Slow Food Ostrobothnia är Convivium nr 14 i Finland och en av 1300 convivia, med över 100.000 medlemmar,  världen över.  Projekten som nätverket driver handlar bl.a. om biodiversitet, mat och smakbildning (speciellt riktat till skolbarn), bevarandet av matkulturvärldsarvet i matbanken “Smakernas ark”, och mycket mycket mer.

Finns det förutsättningar för Slow Food i Österbotten?

Vi i Österbotten har inte bara förutsättningarna för Slow Food utan kan t.o.m. vara föregångare då det gäller ren, rättvis, och lokal mat. EkoNus och Foodias framgångsrika REKO-projekt i Vasa och Jakobstad har kopplat ihop producenter med konsumenter på ett aldrig tidigare skådat sätt. Det här håller nu på att sprida sig till södra Finland och till Sydösterbotten. Mathantverksinitiativet i Korsnäs har fått lokala aktörer att satsa på det småskaliga och traditionsenliga (i linje med Slow Foods “Ark of Taste)- med hopp om en framtida inkomst inom nischen. I två marscher har invånare i Vasa har visat sitt ogillande då det gäller genmanipulerad mat. Anti-GMO marscherna har väckt en del intresse i media och gett allmänheten ny information om hur skadligt det kan vara att tillåta GMO-föda i den mat som vi och djuren äter. Många lokala ekologiska initiativ har mötts av entusiasm bland konsumenter som suktar efter renare mat än det stormarknadernas standardiserade företagskoncept kan erbjuda dem.

Men fortfarande finns det mycket kvar att göra. Våra lokala producenter jobbar hårt för att få lantbruket att gå runt i en ekonomi som gynnar storskalighet och lågpris framom lokalt och rättvist. Lokala små slakterier har tvingats stänga under de sentaste åren pga EU-regler som gynnar det storskaliga. Kunskap om hur man gör mat från grunden håller på att gå förlorad när de som vuxit upp på mikromat nu klassificeras som “den nyhjälplösa föräldragenerationen”. Trots att intresset finns bland krögare att erbjuda mer ekologiska och närproducerade akternativ, är det svårt att hitta lösningar som är ekonomisk hållbara för den dagliga restaurangmenyn. Och den stora majoriteten av befolkningen flockas fortfarande på stormarknadernas parkeringsplatser, i brist på tid och i brist på alternativ.

Slow Food Ostrobothnia har kommit till för att få oss här i regionen att tänka i nya banor, söka nya alternativ och lyfta fram redan existerande initiativ som leder till mer god, ren och rättvis mat. Det handlar om att hitta tillbaka till det naturliga och den njutning som maten kan ge oss, om vi ger den den tid som behövs. Det handlar också om att inse att mat är så mycket mer än en snabblunch ute på stan, eller en snabbt uppvärmd mikropizza innan kvällens fotbollsträning. Mat ska inte bara hålla hungern borta, mat är grundpelaren till ett hälsosamt samhälle – både då det gäller produktionen, förädlingen, och konsumtionen. Och det är det vi som varit med och grundat Slow Food Ostrobothnia vill föra fram.

Vad händer härnäst?

Vi som lokalorganisation, Convivium, har ganska fria händer att utveckla våra egna lokala projekt inom ramarna för Slow Food-filosofin. Vi vill vara verksamma över hela Österbotten i många olika matrelaterade projekt, både på svenska och finska. Först ut är föreläsningen den 18.2 med den svenska vetenskapsjournalisten Ann Fernholm (i samabete med Ritz och Arbis i Vasa, och med understöd från Kulturfonden för Sverige och Finland) som kommer att tala om sockrets negativa konsekvenser för hälsan. Här vill vi göra ett slag för den rena maten, dvs fri från processade och gömda sockerarter. Vi vill också lyfta upp vikten av kvalitetsmat i vardagen, både i hemmet och i den offentliga maten. Därför ordnar vi också två olika diskussionstillfällen i Ritz café genast efter föreläsningen:  en om ett mindre sött blod i hemmet och ett om den offentliga maten. För den senare har vi också bjudit in kosthållscheferna för Österbottens samtliga kommuner. På så sätt hoppas vi kunna påbörja en dialog om hur vi kan jobba för en godare, renare och rättvis mat i daghem, skolor och vårdinrättningar i regionen.

Är du intresserad av föreläsningen på Ritz den 18.2? Anmäl dig då via Arbis så snart som möjligt – det ser ut att bli en fullsatt sal!

Är du intresserad att komma med och bygga upp ett samhälle som hellre avnjuter än snabbkonsumerar mat? Ta då kontakt per email till info@slowfoodostrobothnia.com. Vi hör gärna om dina idéer och berättar mer om vilka program vi har inplanerade för den som vill vara med!

Advertisements
This entry was posted in Slow food and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s