Rödbetschips

Rödbetschips

Nu har ju Tomasmäss varit och med den har julfriden lagt sig. Traditionen påbjuder att inga fler inköp för julmaten får göras efter den dagen, den 21:a december. Det som är ogjort då skall så ock förbli. Men, tänker jag, man måste ju ändock få förädla det som skördats i höstas? Det kan väl ändå inte vara ett brott mot julfriden. Vi hade rödbetor kvar i jordkällaren, inte alla gick åt till den traditionella rödbetslådan på julbordet, och jag funderade på vilket öde de skulle gå till mötes. Valet stod mellan tvenne ting, antingen skulle de bli bas i en juice eller så skulle de bli chips. Och jag beslöt mig för att bryta av den söta vågen som julen bjudit på med lite sälta och krisp.

Så här gör du: Ta fem ekologiska rödbetor, tvätta och skala dem också om du vill. Hyvla lövtunna skivor med en mandolin. Det går säkert bra med en osthyvel också, eller med en vass kniv eller varför inte med insatsen för att göra slantar av rotsaker till matberedaren, men då blir nog torktiden längre då skivorna sannolikt blir tjockare. Låt rödbetorna torka ett slag på en kökshandduk och låt dem sedan torka i fyra timmar i en torkugn eller så länge du bedömer det behövs. Det varierar säkerligen beroende på märke och temperatur. Nu har du rödbetssnacks som du kan krydda och avnjuta som så eller varför inte sprinkla över fisktallriken eller soppan för att bjuda lite godis åt ögonen också. Vill du ännu ha den där äkta chipskänslan så lägger du de torkade rödbetorna på ett bakplåtspapper i en ugnsform och blandar ner lite olivolja, cirka 3 msk. Saltar gör du efter behag. Skjuts in i ugnen en kort stund, i ungefär 150 grader, för att få den där äkta chipskänslan. Krydda enligt önskemål.

Advertisements

About Susanne

En matglad epikuré som ser det goda och vackra i det enkla och lilla.
This entry was posted in Recept, Smått och gott. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s